Восени діти відчувають чимале навантаження: зміна погоди, режиму, стрес від дош- кільних занять.
Найважливішу роль у зміцненні імунітету відіграє харчування. Недостатньо просто забезпечити зростаючому організму потрібну кількість добової норми калорій: харчування має бути повноцінним і збалансованим.
Добова потреба учня молодшої школи в білках - 80 г, приблизно така ж в жирах, і трохи більше (не менше 300 г) вуглеводи. Підліткові 14-17 років білки і жири необхідні в кількості 100 г + 400 г вуглеводів. При цьому харчування повинно бути збалансоване і по складу вітамінів, і за змістом макро- і мікроелементів.
Крупи
Каші самі корисні страви в холодну пору. Не варто скидати з рахунків і те, що це досить економічний продукт.
Царицею каш називають гречку - всім знайома крупа містить залізо, кальцій, калій, фосфор, йод, цинк, фтор, молібден, кобальт, найважливіші вітаміни В1, В2, В3, PP і Е. До того ж гречка багата білками і надовго забезпечує відчуття ситості.
Крупа пшенична володіє всіма корисними властивостями пшеничного хліба, але при цьому набагато корисніше. При дробленні зерно очищається лише частково і чимала частина плодової оболонки зберігається - а саме в ній містяться залізо, фосфор, мікроелементи та вітаміни. Крім того, в ній багато холіну - речовини, що регулює жировий обмін.
Не варто забувати про перлової каші. Перловка з кабачками, сухофруктами або c грибами на вечерю або обід - не просто смачно, але й дуже корисно: крупа чудово відновлює сили після важкого дня, зміцнює імунітет, нормалізує кровообіг і мозкову діяльність.
За популярністю серед круп рис, безумовно, на першому місці. Це один з найдавніших злаків, культивованих людиною, тому страв з рису безліч. Рис в дитячий раціон потрібно включати обов'язково - він містить цілих 8 найважливіших аміно- кислот, фосфор, цинк, залізо, кальцій, калій і йод.
Для сніданку ідеальна вівсянка. Якщо варити вівсяну кашу на молоці і з вершковим маслом, вона перетворюється в ласощі.
Вівсянка заряджає бадьорістю на весь день, містить багато вітамінів і мікроелементів, у тому числі корисного магнію, фосфору і кальцію.
Фрукти і овочі
Осінь – пора врожаю, і овочі на столах не переводяться. Фрукти в цей час відносно дешеві, так що свою дозу вітамінів "з грядки" діти отримають.
Яблука також прекрасний засіб для зміцнення імунітету - до того ж вони виводять з організму токсини. "Яблуко в день - і лікар не потрібен", - говорить англійська приказка.
Ще одні ласощі - виноград. Діти його охоче їдять, і правильно роблять: він містить безліч антиок- сидантів.
Гарні й цитрусові, правда вони часто викликають алергію.
Таке собі "чарівне зілля" можна приготувати із шипшини - його відвар можна пити замість чаю, а сиропом заправляти фруктові, або морквяні, салати.
Овочі слід готувати так, щоб зберегти якомога більше вітамінів. Дуже корисні для імунітету морква, помідори, гарбуз, які містять каротин. Будь-які помаранчеві овочі можна сміливо вважати захисниками від хвороб.
Чудово зміцнює імунітет селера - з кореня селери готують супи, салати і листя використовують як прянощів. Якщо в будинку є соковижималка, склянку свіжого сельдерейного соку - прекрасний початок дня. Сік можна пити окремо, а можна змішувати з іншими соками - наприклад, з томатними.
М'ясо і риба
М'ясо слід вибирати нежирне, його краще не смажити, а відварювати або гасити - так м'ясо краще засвоюється. Курячі грудки, морепродукти, пісна яловичина хороші джерела білка, які не дуже навантажують шлунок. Джерелом вітаміну А, що зміцнює імунітет, послужить куряча печінка. Яловича печінка також містить вітамін В6. Риба жирних сортів теж містить вітаміни А, В6 і D.
Молочні продукти
Молоко дає організму такі цінні вітаміни, як А, Е, В2, В6, РР, до того ж воно є джерелом кальцію, необхідного для формування кісток і зубів. Дуже корисні сир та кисломолочні продукти - особливо йогурт. Його найкраще купувати без добавок, а якщо хочеться підсолодити - можна додати свіжі фрукти. Йогурти тривалого зберігання можуть послужити ласощами, але цілющої сили у них вже немає.
А як щодо солодкого?
Хоча солодке не вважається здоровою їжею, зовсім позбавляти дітей цієї радості не можна. Джерелом серотоніну, гормону радості, є саме солодкі страви.
Тому варто звернути увагу на те, щоб діти солодким не зловживали і запропонувати замість малокорисних пампушок, льодяників та жувального мармеладу більш здорову альтернативу. Наприклад, сухофрукти.
Їх можна додавати в різні блюда - салати з сирих фруктів і морквини, або в каші, - а можна подавати до чаю замість цукерок. Гарним джерелом ві- тамінів і бадьорого настрою стане домашнє варення.
Не варто забувати і про шоколад - невеликий шматочок шоколаду підбадьорить, зарядить оптиміз- мом і дасть позитивне підкріплення.
Коментарi