Вітаміни влітку: що з'їсти для здоров’я?

Де знаходиться вітамін А?

Вітамін А можна знайти в продуктах тваринного походження. Перш за все, це – тельбухи. Найбільше вітаміну А міститься в печінці тварин. Також вітамін А містять: риб'ячий жир, вершкове масло, молочні продукти, яйця.

У рослинах міститься провітамін А, тобто попередник вітаміну – каротин, який в організмі перетвориться на сам вітамін. Найбільше каротину міститься в помаранчевих і жовтих овочах та фруктах. Лідерами є морква, гарбуз, мангольд, цукіні, морква, диня, солодкий перець, червоний перець. Нагадуємо, що рослинний провітамін А засвоюється тільки розчиненим в жирі. Тому обов’язково додайте до салатів та овочевих страв трохи олії, або сметани чи йогурту.

Вітамін D

Оскільки вітамін D синтезується у нас в шкірі під впливом сонячного світла, його рівень може суттєво впасти протягом довгих зимових місяців.

Проблеми, викликані дефіцитом вітаміну D, включають підвищену стомлюваність, млявість, болі в суглобах і м'язах, збільшення ваги й проблеми з травленням. При авітамінозі вітаміну D наш організм не може засвоювати кальцій, що призводить до ламкості кісток, проблемам із зубами.

Де знаходиться вітамін D?

Щоб відновити запас вітаміну, нам достатньо проводити 10 хв в день на сонці. Але ми пам'ятаємо, що сонячні промені можуть негативно вплинути на здоров'я нашої шкіри. Тому заповнюємо запаси вітаміну D іншими способами. Основним джерелом вітаміну D є жирна морська риба. Безумовний лідер за вмістом вітаміну D – печінка тріски. За нею зі списку йде скумбрія, що займає почесне друге місце. А далі інші риби: лосось, оселедець, сардини, ікра.

Вітамін Е

Вітамін Е є одним з найпотужніших природних антиоксидантів. А ми пам'ятаємо, що саме окислювальний стрес призводить до старіння і загибелі клітин. Тому вітамін Е нам необхідний для повноцінного захисту і відновлення клітин практично всіх органів і тканин. Він також покращує здоров'я шкіри та волосся.

Де знаходиться вітамін Е?

Абсолютним лідером за вмістом вітаміну Е є соняшникова олія. У менших кількостях вітамін міститься практично у всіх нерафінованих рослинних оліях, насінні, горіхах. Також невелика його кількість міститься в овочах, таких як шпинат, червоний мелений перець, спаржа, часник.

Вітамін С

Вітамін С – дуже важливий вітамін для імунної системи. Дефіцит вітаміну С є причиною таких скарг, як сухість шкіри, болі в м'язах і суглобах, слабкість волосяних фолікулів, втрата ваги, кровоточивості ясен, кровотечі з носа і тривале загоєння ран.

Де знаходиться вітамін С?

Вітамін С в різних кількостях міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Наприклад, літні ягоди і фрукти: полуниця, смородина, чорниця, аґрус. Протягом дня людина має з'їдати 500-600 г овочів і фруктів, щоб зберегти своє здоров'я і залишатися бадьорим. Тому не забувайте включати в меню огірки, помідори, перець й інші овочі.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.